Inspiratie 55+

Cum să fii fericit la bătrânețe? Află cum locația ta poate influența starea ta de bine!

Descoperă adevărul despre fericirea în diferite etape ale vieții: S-ar putea să crezi că nivelul de fericire scade odată cu înaintarea în vârstă, dar studiile arată că nu este întotdeauna cazul. Înțelege mai bine curba fericirii în formă de U și află cum poți menține starea de bine pe parcursul vieții tale. Îți promitem că vei fi surprins de ce vei afla!

Poză preluată de pe Pexels, de Kelly

      

Studiul social european arată că fericirea poate scădea odată cu înaintarea în vârstă, mai ales când oamenii se confruntă cu probleme legate de sănătate sau pierderea unei persoane dragi. Deși un model în formă de U al fericirii a fost observat în unele țări, acesta nu se aplică în toate cazurile.

Este important să înțelegem că aceste studii anterioare nu sunt întotdeauna corect interpretate. Ideea de bază a modelului în formă de U a provenit din ajustarea datelor pentru a compara persoane cu condiții financiare și de sănătate similare la vârste medii și înaintate. Această ajustare a fost făcută pentru a izola efectul vârstei de alți factori care pot influența fericirea.

Cu toate acestea, în realitate, oamenii pot deveni mai săraci și mai puțin sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce face ca ajustarea datelor să fie înșelătoare. În multe țări, un declin al fericirii legat de vârstă a fost observat atunci când datele nu au fost ajustate.

Poză preluată de pe Pexels, de Pixabay

   Declinul fericirii este mai accentuat în țările cu un sistem social mai puțin eficient. Turcia se numără printre acestea, unde fericirea scade de la 6,4 la 5,0 în rândul persoanelor în vârstă. În Estonia, Slovacia și Republica Cehă, fericirea scade constant începând cu vârsta de 30 de ani. În schimb, în Țările de Jos fericirea crește de la 30 de ani și rămâne constantă chiar și la vârste înaintate. În Finlanda, fericirea rămâne ridicată pe întreaga durată a vieții, fiind peste opt pe o scară de la zero la zece.

Poză preluată de pe Pexels, de Mihis Alex

Declinul fericirii

Ideea în formă de U este atractivă pentru că este contraintuitivă: viața devine mai grea la bătrânețe, dar oamenii devin mai fericiți. De ce? Se spune că oamenii dobândesc înțelepciune și acceptare odată cu vârsta. Ne dezvoltăm capacitatea de a aprecia ceea ce avem, în loc să rumegăm la ceea ce ne lipsește. Vârsta estompează ascuțișul ambiției și frustrările care decurg adesea din aceasta.

Cu toate acestea, datele din Studiul social european arată că pentru mulți oameni, fericirea scade de fapt la bătrânețe, pe măsură ce se confruntă cu dificultăți legate de vârstă, cum ar fi starea de sănătate precară și pierderea unui membru de familie. Modelul în formă de U nu a fost evident pentru aproape jumătate din cele 30 de țări care au fost investigate.

Înțelepciunea populară a psihologiei ne spune că “fericirea vine din interior”. Așadar, poate că oamenii își ordonează în sfârșit “interiorul” la bătrânețe, cu fericirea drept răsplată. Dar, pentru multe societăți, acest rezultat aparent este un artefact al unei ajustări statistice care nu este adecvată pentru acest subiect. Fericirea poate crește odată cu vârsta, atâta timp cât oamenii nu se îmbolnăvesc, nu suferă un doliu sau nu încep să își piardă prietenii. Asta este ceea ce ne oferă ajustarea statistică: un rezultat care presupune că nimic nu merge prost la bătrânețe.

Acest declin al fericirii legat de vârstă poate fi mai accentuat în țările cu un stat social mai puțin eficient, cum ar fi Turcia. Fericirea scade în medie de la 6,4 la vârsta pensionării la mai puțin de 5,0 în rândul persoanelor foarte în vârstă. În cazul Estoniei, Slovaciei și Republicii Cehe, fericirea scade în mod constant începând cu vârsta de 30 de ani, în timp ce în Țările de Jos, fericirea crește de la vârsta de 30 de ani și apoi se menține constantă chiar și la vârste înaintate. În Finlanda, fericirea rămâne destul de constantă de-a lungul vieții, la peste opt pe o scară de la zero la zece.

Poză preluată de pe Pexels, de Kampus Production

      

Îmbătrânirea și fericirea: nu există un model universal

Mulți oameni se confruntă cu provocări mari pe măsură ce îmbătrânesc, iar acest lucru poate influența nivelul de fericire. Deși înțelepciunea populară susține că fericirea vine din interior, analiza sugerează că există limite în ceea ce privește capacitatea noastră de a compensa aceste provocări prin acomodare mentală. Echilibrul dintre aceste forțe concurente poate determina creșterea sau scăderea fericirii. În plus, nu există un model universal de fericire pe măsură ce îmbătrânim; diferite condiții sociale pot contribui la rezultate diferite. Pentru a obține claritate asupra acestor modele, este nevoie de o analiză care să reflecte ceea ce se întâmplă de fapt pe măsură ce oamenii îmbătrânesc în diferite țări.

Poză preluată de pe Pexels, de khaled damlakhi

Post Tags :

acceptare, ajustare statistică, analiză, condiții sociale, echilibru, fericire, îmbătrânire, imbatranire sanatoasa, inspiratie, ințelepciune, modele, provocări, santate mintala in varsta, societăți, varsta

Contact

Programeaza-te!