Cercetările arată că un scop puternic în viață poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării fizice și mentale pe tot parcursul vieții. Află cum să găsești un obiectiv care să te motiveze și să îți ofere satisfacție în vârstă mijlocie și mai în vârstă.
Constatările cercetătorilor indică necesitatea promovării unui scop la adulții în vârstă, pentru a-i ajuta să nu intre în derivă după ce copiii se îndepărtează sau după pensionare. Încurajarea unui scop nou în viață poate îmbunătăți starea de sănătate și fericirea adulților. Patrick Hill, de la Laboratorul de Scop, Îmbătrânire, Tranziții și Sănătate al Universității Washington, menționează un studiu în care participanții cu un scop au simțit mai puțin stres și anxietate în fața evenimentelor stresante decât ceilalți.
Într-un studiu realizat cu studenți de colegiu, Patrick Hill, de la Laboratorul de Scop, Îmbătrânire, Tranziții și Sănătate al Universității Washington, a constatat că există patru categorii diferite de scopuri. Acestea includ obiective “prosociale” care urmăresc să ajute alții, obiective artistice și cele orientate spre sine, precum obiectivele financiare sau de recunoaștere și realizări la locul de muncă.
Cercetătorii au descoperit că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele pozitive între grupuri. Pur și simplu, este benefic să ai un scop, indiferent care este acesta.
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Stanford a intervievat aproape 1.200 de americani aflați la jumătatea vârstei de viață cu privire la obiectivele importante pentru ei. Alegerile s-au concentrat dincolo de sine – cum ar fi îmbunătățirea vieții altora, construirea unei comunități mai bune sau predarea a ceea ce au învățat altora – și alegeri care nu – cum ar fi consolidarea situației lor financiare, practicarea sporturilor sau a hobby-urilor sau continuarea studiilor. Aceștia și-au măsurat, de asemenea, bunăstarea psihologică, inclusiv nivelurile de empatie, înțelepciune, generativitate, recunoștință și fericire. Profesoara Anne Colby a afirmat că “cei care aveau un scop dincolo de sine au spus că viețile lor erau pline de bucurie și fericire”.
Jim Emerman, colaborator al lui Colby, subliniază că 31% din grupul de studiu își urmăresc deja un scop, iar alți 20% și-ar dori să aibă un scop, dar se confruntă cu anumite obstacole. Colby susține că voluntariatul poate fi o cale de acces către găsirea unui scop, fiind susținut de numeroase cercetări care evidențiază beneficiile voluntariatului în general. Cu toate acestea, profesoara avertizează împotriva privirii la voluntariat ca la un panaceu universal.
“Lucrurile cheie la care trebuie să te gândești sunt: La ce te pricepi? Ce ați făcut care v-a oferit o abilitate care poate fi folosită pentru o cauză? De ce îți pasă în comunitatea ta?”~ Jim Emerman.
Kim sugerează că implicarea în voluntariat poate fi o modalitate de a ajuta oamenii să își găsească un scop. El citează un studiu în care persoanelor în vârstă li s-a cerut să predea meditații copiilor de la școală, iar rezultatele au arătat că acest lucru a crescut sentimentul lor de generozitate. În plus, studenții au beneficiat și ei de această experiență.
“Există oameni care ar fi dispuși să se implice în comunitatea lor dacă li s-ar oferi oportunitățile potrivite. Adesea, oamenii trebuie doar să fie invitați să contribuie de cineva cunoscut, dar, din păcate, mulți nu primesc această invitație și nu au pe nimeni să îi ajute să găsească oportunități de voluntariat”, a declarat Emerman.