Inspiratie 55+

Cum să-ți menții creierul tânăr în ciuda înaintării în vârstă

        

Cercetările științifice arată cum să încetinești pierderea memoriei și alte deficiențe cognitive legate de îmbătrânire.

Îți prezint 3 dintre descoperirile cheie prin care îți poți menține creierul tânăr

 

1. Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea creierului

Exercițiile fizice nu numai că sunt bune pentru sănătatea inimii și a plămânilor, ci pot îmbunătăți și performanța creierului. Dovezile științifice arată că o cantitate moderată de exerciții fizice poate ajuta la încetinirea pierderii memoriei, îmbunătățirea atenției și a altor deficiențe cognitive asociate cu înaintarea în vârstă. Învață cum exercițiile fizice pot ajuta la menținerea sănătății creierului și să îți păstrezi mintea tânără.

Sursă: Unsplash, de Chander R.

2.  Socializează

Cercetătorii au dovedit că a avea conexiuni sociale ajută la protejarea împotriva impactului negativ al îmbătrânirii și că există o legătură directă între nivelurile de activitate socială și sănătatea creierului. Aflați mai multe despre beneficiile socializării pentru creierul dumneavoastră.

Sursă: Unsplash, de Oren Atias

Studiile arată că conectarea socială poate juca un rol important în protejarea creierului împotriva declinului cognitiv și a dezvoltării demenței. Un studiu din 2007 realizat de Valerie Crooks la Kaiser Permanente a evaluat 2.200 de femei timp de patru ani și a constatat că femeile care aveau o rețea socială mai mare și contacte sociale zilnice aveau un risc semnificativ mai mic de a dezvolta demență. Robert Wilson de la Centrul pentru boala Alzheimer al Universității Rush din Chicago a constatat, de asemenea, într-un studiu similar, că persoanele care se simțeau singure erau mai predispuse să dezvolte demență.

2.  Stimulează-ți creierul

Sursă: Unsplash, de Vlad Sargu

Există numeroase dovezi științifice că menținerea minții active este bună pentru sănătatea creierului. Studii recente arată că exercițiile pe calculator concepute pentru a îmbunătăți funcția creierului sunt eficiente în creșterea memoriei și procesării informațiilor la vârstnici.

Robert Wilson a monitorizat peste 700 de participanți în vârstă timp de cinci ani și a constatat că cei care au participat activ în activități de stimulare mentală zilnică – cum ar fi cititul ziarului, vizitarea unei biblioteci sau jocul de dame sau șah – aveau mai puține șanse de a suferi de tulburări cognitive și mai puțin de jumătate din șansele de a dezvolta simptomele de demență ale bolii Alzheimer.

“Am făcut o regulă despre astfel de lucruri, pe care ți-o recomand, tinere: de îndată ce te simți prea bătrân pentru a face un lucru, FĂ-O.”

Margaret Deland, Trezirea Helenei Richie

Post Tags :

inspiratie, varsta

Contact

Programeaza-te!