Cercetările științifice arată cum să încetinești pierderea memoriei și alte deficiențe cognitive legate de îmbătrânire.
Îți prezint 3 dintre descoperirile cheie prin care îți poți menține creierul tânăr
1. Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea creierului
Exercițiile fizice nu numai că sunt bune pentru sănătatea inimii și a plămânilor, ci pot îmbunătăți și performanța creierului. Dovezile științifice arată că o cantitate moderată de exerciții fizice poate ajuta la încetinirea pierderii memoriei, îmbunătățirea atenției și a altor deficiențe cognitive asociate cu înaintarea în vârstă. Învață cum exercițiile fizice pot ajuta la menținerea sănătății creierului și să îți păstrezi mintea tânără.
2. Socializează
Cercetătorii au dovedit că a avea conexiuni sociale ajută la protejarea împotriva impactului negativ al îmbătrânirii și că există o legătură directă între nivelurile de activitate socială și sănătatea creierului. Aflați mai multe despre beneficiile socializării pentru creierul dumneavoastră.
Studiile arată că conectarea socială poate juca un rol important în protejarea creierului împotriva declinului cognitiv și a dezvoltării demenței. Un studiu din 2007 realizat de Valerie Crooks la Kaiser Permanente a evaluat 2.200 de femei timp de patru ani și a constatat că femeile care aveau o rețea socială mai mare și contacte sociale zilnice aveau un risc semnificativ mai mic de a dezvolta demență. Robert Wilson de la Centrul pentru boala Alzheimer al Universității Rush din Chicago a constatat, de asemenea, într-un studiu similar, că persoanele care se simțeau singure erau mai predispuse să dezvolte demență.
2. Stimulează-ți creierul
Există numeroase dovezi științifice că menținerea minții active este bună pentru sănătatea creierului. Studii recente arată că exercițiile pe calculator concepute pentru a îmbunătăți funcția creierului sunt eficiente în creșterea memoriei și procesării informațiilor la vârstnici.
Robert Wilson a monitorizat peste 700 de participanți în vârstă timp de cinci ani și a constatat că cei care au participat activ în activități de stimulare mentală zilnică – cum ar fi cititul ziarului, vizitarea unei biblioteci sau jocul de dame sau șah – aveau mai puține șanse de a suferi de tulburări cognitive și mai puțin de jumătate din șansele de a dezvolta simptomele de demență ale bolii Alzheimer.
“Am făcut o regulă despre astfel de lucruri, pe care ți-o recomand, tinere: de îndată ce te simți prea bătrân pentru a face un lucru, FĂ-O.”
Margaret Deland, Trezirea Helenei Richie