Mindfulness

Redescoperă magia din relația ta în 3 pași simpli!

Ai vrea să transformi relația ta într-o poveste romantică? Poți renunța la ideea de a-i cumpăra partenerului tău un colier cu diamante sau mașina visurilor sale. Aceste gesturi pot părea tentante, dar, de cele mai multe ori, nu sunt cele care reînvie pasiunea.

Iubirea se cultivă în timpul rutinei zilnice.

Momentul în care tu și partenerul tău luați cina împreună și povestiți despre ziua voastră în loc să vă uitați la televizor în tăcere, sau gesturile tandre pe care le aveți unul față de celălalt în bucătărie – acestea sunt momentele aparent banale, dar care ascund în ele o dramă profundă. Sunt acele clipe de conexiune care au cel mai mare impact într-o relație.

Într-o relație, fiecare persoană face “o ofertă” pentru atenția, afecțiunea sau sprijinul celuilalt. Aceste oferte pot fi atât de neînsemnate precum “te rog, taie morcovii”, cât și atât de semnificative precum ajutarea partenerului să facă față problemelor părinților în vârstă.

În aceste momente, tu ai alegerea de a te apropia de partenerul tău sau de a te îndepărta de el. Atunci când te apropii, construiești încredere, conexiune emoțională și o viață sexuală pasională.

Nu-ți vine să crezi, dar pasiunea romantică prinde viață în cele mai neașteptate locuri, precum supermarketul. Într-o întrebare aparent neimportantă legată de relație, cum ar fi “avem nevoie de lapte?”, un răspuns precum “nu-mi amintesc. O să iau un litru în caz că da” face o diferență uriașă față de un simplu ridicat din umeri fără interes.

S-a descoperit că cuplurile care s-au despărțit în medie la 6 ani de la căsătorie se apropiau unul de celălalt în doar 33% din timp, în timp ce cuplurile care au rămas împreună după 6 ani se apropiau unul de celălalt în 86% din timp. Aceasta este o diferență semnificativă.

Cel mai comun motiv al certurilor într-o relație nu sunt banii, socrii sau sexul. Conform cercetătorilor în relații de cuplu, majoritatea conflictelor se datorează unei neconectări emoționale.

De fiecare dată când tu și partenerul tău vă apropiați unul de celălalt, faceți o depunere în “Contul Emoțional Bancar”. Fiecare moment de conexiune în relația voastră adaugă în contul de iubire care poate fi folosit în momentele dificile.

Dacă contul vostru emoțional este mai plin de depozite pozitive decât de datorii de neconectare, veți fi mai puțin predispuși să vă pierdeți încrederea în timpurile grele. Dar dacă contul vostru emoțional este în datorie și gol de conexiune, încrederea și intimitatea se vor eroda. Iată trei pași pentru a vă reconecta atunci când simțiți că sunteți distanțați de partenerul vostru prin investirea în “Contul Emoțional Bancar”:

Atrage atenția asupra ofertelor de conexiune

Adesea, cuplurile ignoră nevoile emoționale ale celuilalt din neglijență, nu din răutate.

Primul pas pentru a vă simți mai conectați cu partenerul vostru este să recunoașteți cât de importante sunt aceste momente micro. Aceasta este esențială nu doar pentru încrederea din relația voastră, ci și pentru romantism și intimitate.

Schimbarea simplă de a nu da de-a dreptul de la sine înțeles interacțiunile cotidiene poate face minuni pentru căsnicia voastră. Ajutorul în casă va avea, probabil, un impact mult mai mare asupra relației voastre decât o vacanță de două săptămâni într-o destinație exotica.

Uneori, trecem cu vederea ofertele de conexiune pentru că partenerul nostru le exprimă într-un mod negativ. De exemplu, Maria îi spune soțului ei, “Nu-ți trece niciodată prin cap să speli vasele?”

Ion nu aude cererea ei (“te rog să speli vasele”). În schimb, el percepe critică. Nu e de mirare că răspunde defensiv.

Dacă Ion ar fi răspuns, “Ai dreptate. Îmi pare rău,” și ar fi spălat vasele, ar fi câștigat puncte și, poate chiar, un zâmbet de la soția sa, realizând că tonul ei a fost inutil de aspru.

Înainte de a răspunde defensiv partenerului tău, ia o pauză de câteva secunde și caută oferta din cuvintele sale.

Înțelege hărțile iubirii reciproce

Adesea, cuplurile presupun că partenerul lor se simte ascultat și înțeles. Secretul pentru a înțelege partenerul tău nu constă în cititul gândurilor, ci într-un efort susținut de a-l pune în situația de a se deschide sincer și fără rețineri.

Știi care sunt îngrijorările și stresurile partenerului tău în acest moment? Care sunt speranțele și aspirațiile lui? Care sunt obiectivele lui pentru acest an? Sunt ele diferite față de anul trecut?

Cheia pentru a vă înțelege reciproc constă în:

A pune întrebări

A-ți aminti răspunsurile

A continua să pui întrebări

Cunoașterea mai profundă a partenerului tău și împărtășirea sinelui interior este un proces pe viață. Filmul preferat al partenerului tău poate să nu fie același ca acum cinci ani.

Cu cât întrebările sunt mai bune, cu atât vei investi mai mult emoțional.

Construiește o cultură a aprecierii și respectului

Îți mai amintești momentul în care bărbatul a întrerupt povestea soției sale? Crezi că aceasta a contribuit la afecțiune și respect în relația lor?

Avem toți imperfecțiuni de personalitate. În loc să ne concentrăm asupra neputințelor partenerului nostru, învață să le accepți.

Și când poți, exprimă ceea ce apreciezi la partenerul tău. Ideea este să îți surprinzi partenerul făcând ceva corect și să spui, “Mulțumesc că ai făcut asta. Am observat că ai spălat vasele și îți apreciez gestul.”

De fiecare dată când faci acest lucru, partenerul tău simte o conexiune emoțională. Astfel, investești profitul emoțional în “Contul Emoțional Bancar” al relației voastre.

Iubirea nu se construiește pe baza vacanțelor mari sau a cadourilor scumpe. De multe ori, sunt acele momente aparent nesemnificative de conexiune care contează cel mai mult.

Post Tags :

fericire, inspiratie, mindfulness, relatii, scop

Contact

Programeaza-te!