E o întrebare veche de când lumea: ce fac unii oameni să trăiască atât de mult? Cu toate că avem la dispoziție genele bune și un stil de viață sănătos, longevitatea nu pare să fie un simplu rezultat al acestora. Potrivit unor studii recente, una dintre cheile spre o viață lungă și sănătoasă ar fi să avem o atitudine pozitivă și rezistentă la schimbări.
În ultimii 15 ani, cercetătorii de la New England Centenarian Study (NECS) au studiat mai mult de 1.500 de seniori, trecuți de centenar, din întreaga lume. Potrivit directorului acestui studiu, participanții au demonstrat că afirmația cum că îmbătrânirea este însoțită inevitabil de probleme de sănătate este falsă. Mai degrabă, spune Thomas Perls, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem mai multă putere asupra stării noastre de sănătate.
Viața lungă nu e doar o chestiune de noroc, potrivit cercetărilor recente. Genele noastre reprezintă doar 20-30% din speranța de viață, pe când 70-80% se datorează factorilor comportamentali și de mediu. Așadar, mănâncă sănătos, fă exerciții fizice în mod regulat și evită fumatul și consumul excesiv de alcool, dacă dorești să îți prelungești viața.
Însă, cercetările recente arată că personalitatea noastră poate avea un impact semnificativ asupra longevității. Este important să ne dăm seama că avem controlul asupra alegerilor noastre și să ne străduim să îmbrățișăm noi experiențe, chiar și în vârstă înaintată. Studiile au arătat că centenarii sunt adesea mai deschiși către noi abilități și experiențe, care îi ajută să rămână activi și implicați în viață.
Will Clark, de exemplu, are 105 ani și tocmai a achiziționat primul său computer. Îl folosește pentru a trimite e-mail-uri prietenilor, pentru a căuta membrii ai familiei pe Google și pentru a cerceta subiecte care îl pasionează. Așadar, nu există vârstă pentru a începe să învățăm lucruri noi și a explora lumea din jurul nostru.
Hai să-ți spun și despre Elsa Hoffmann, o doamnă în vârstă de 102 ani, care este un exemplu al trăsăturilor pe care majoritatea centenarilor le prezintă la un nivel ridicat: încrederea și extraversiunea. În timp ce Elsa spune că îi iubește pe oameni și îi place să descopere interesele lor, programul ei este plin de întâlniri la prânz, ieșiri la teatru, strângeri de fonduri, excursii la cumpărături, turnee de bridge și gin și, cel mai important, o croazieră anuală cu colegii de la clubul de țară.
Strategiile pe care le folosesc seniorii ca să nu își simtă vârsta
Conform lui Martin, există o varietate de abordări pe care centenarii le folosesc pentru a combate stresul și emoțiile negative. Unii aleg să scrie poezii despre singurătatea bătrâneții sau despre suferința bolii, în timp ce alții își înlocuiesc activitățile fizice cu cele mentale, cum ar fi cititul sau se consolează cu credințele lor religioase profunde.
Perls, Martin și colegii lor cred că aceste strategii simple de adaptare se pot adăuga la un stil de viață sănătos și ajută la evitarea comportamentelor anxioase și nevrotice. În plus, cercetările realizate la nivel de centenar arată că aceste abordări pot ajuta la prelungirea vieții și la bucurarea mai mult de timpul petrecut împreună.
Martin mai afirmă și că poți să-ți pregătești corpul și mintea pentru a îmbătrâni frumos încă de pe acum. Dezvoltarea unei atitudini pozitive față de viață în tinerețe este cheia către o bătrânețe fericită, sănătoasă și independentă.
Cu alte cuvinte, îmbătrânirea sănătoasă nu este doar o preocupare pentru persoanele în vârstă. Este ceva ce putem construi și întreține de-a lungul vieții. Prin cultivarea unei atitudini pozitive față de viață, putem pregăti trupul și mintea pentru a face față provocărilor care apar pe măsură ce îmbătrânim. Această abordare poate ajuta la menținerea unei stări de spirit pozitive și la creșterea fericirii în timpul bătrâneții.
“Pentru părinții noștri, standardul era îmbătrânirea grațioasă”, spune Adler. “Ștacheta a fost ridicată. Haideți să aspirăm în schimb să îmbătrânim excelent!”~ Adler Alfred.