Inspiratie 55+

Beneficiile conexiunii între generații: Impactul pozitiv al interacțiunii între bătrâni și tineri

In SUA, pentru prima dată în istorie, numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani depășește numărul celor sub 18 ani. Această schimbare demografică ridică preocupări cu privire la creșterea costurilor de sănătate, nevoile de locuințe și transport și o populație îmbătrânită. Cu toate acestea, cercetătorii sunt optimiști și au căutat modalități de a combina resursele adulților mai în vârstă cu nevoile tinerilor noștri. Conectarea între generații poate ajuta copiii să învețe, să crească și să își împlinească visele lor. Conform cărții lui Marc Freedman, “Cum să trăim pentru totdeauna: The Enduring Power of Connecting the Generations”, relațiile intergeneraționale construite reprezintă o cale spre succes și fericire în viață. Studiile au arătat că un mentor adult poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării copiilor, susținând concluzia profesorului Urie Bronfenbrenner de la Cornell: “Fiecare copil are nevoie de cel puțin un adult care este în mod irațional nebun după el sau ea”.

În plus, conexiunea între generații poate aduce beneficii și pentru adulții mai în vârstă. Cercetările sugerează că implicarea socială și voluntariatul pot ajuta la prevenirea depresiei și a izolării, ceea ce poate duce la o viață mai împlinită și satisfăcătoare. Astfel, conectarea între generații poate duce la o comunitate mai puternică și mai echilibrată.

Pe măsură ce populația îmbătrânește, este important să găsim soluții pentru a face față provocărilor și pentru a ne asigura că toți membrii societății noastre se simt valorizați și susținuți. Prin conectarea între generații, putem construi o societate mai interconectată și mai solidară, care poate face față cu succes provocărilor viitoare.

Poză preluată de pe Pexels, de Askar Abayev

 

În anii ’80, organizația Big Brothers Big Sisters of America a ajutat 70.000 de copii din SUA, dar încă 30.000 erau pe lista de așteptare pentru o perioadă medie de 18 luni. O echipă de cercetători a luat 1.000 de copii de pe această listă și le-a alocat mentorii aleatoriu pentru jumătate dintre ei. Cealaltă jumătate a fost lăsată să aștepte, fiindu-le promis că vor primi un mentor după cei 18 luni. Însă, în timpul acelui an și jumătate, cercetătorii au comparat tinerii care au avut mentori cu cei care nu au avut.

Rezultatele au fost uimitoare: diferențele erau de 46% în ceea ce privește consumul de droguri, de 50% în ceea ce privește absenteismul școlar și de 33% în ceea ce privește comportamentul violent. Concluzia evidentă este că relațiile cu adulții contează enorm în viața tinerilor.

Dar ce câștigă adulții în relațiile cu tinerii? Răspunsul puternic vine de la Studiul Harvard asupra dezvoltării adulților, care a urmărit peste 700 de bărbați începând din 1938 și continuând până în prezent. Una dintre constatările studiului este cea mai importantă dintre toate: relațiile sunt cheia bunăstării, în special pe măsură ce îmbătrânim.

Psihiatrul de la Harvard, George Vaillant, a condus acest studiu timp de peste trei decenii. În cartea sa “Aging Well”, Vaillant descrie importanța nu numai a legăturilor cu partenerii și colegii, ci și a legăturilor care se întind pe parcursul generațiilor. “În toate cele trei cohorte ale studiului”, scrie el, “cei care au dezvoltat generativitatea au avut de trei ori mai multe șanse ca deceniul anilor ’70 să fie o perioadă de bucurie și nu de disperare.” Generativitatea înseamnă a investi, a avea grijă și a dezvolta următoarea generație; adulții în vârstă care au făcut acest lucru au avut de trei ori mai multe șanse de a fi fericiți decât cei care nu au făcut-o.

Poză preluată de pe Pexels, de Lgh_9

Dacă aceste conexiuni sunt atât de profund importante pentru toți cei implicați, de ce nu sunt armate de persoane în vârstă angajate activ în viețile tinerilor?

În ultimul secol, au avut loc o serie de schimbări sociale care au avut un impact semnificativ asupra conexiunilor intergeneraționale. Printre acestea se numără recunoașterea copilăriei ca o etapă distinctă a vieții, școlarizarea universală, instituțiile precum orfelinatele, liceele și cercetașii, transformarea vârstei a doua a vieții într-o afecțiune medicală, pensionarea ca încercare de a ne recăpăta tinerețea și creșterea orașelor segregate în funcție de vârstă. Aceste idealuri culturale și aranjamente instituționale au avut un impact negativ asupra relațiilor dintre generații și au creat multe dintre provocările cu care ne confruntăm astăzi.

Însă există o serie de inițiative inovatoare care încearcă să îmbunătățească conexiunile dintre generații. Fundația Treehouse reunește familiile adoptive și de plasament cu adulții mai în vârstă într-o comunitate intergenerațională de sprijin, Judson Manor invită studenții absolvenți la muzică să fie artiști rezidenți, iar Nesterly pune în legătură proprietarii de locuințe mai în vârstă cu studenții dispuși să ajute la treburile casnice în schimbul unei chirii reduse. Aceste inițiative aduc beneficii ambelor generații și pot ajuta la reducerea decalajului dintre vârste.

Dacă ești interesat să te implici într-un astfel de viitor generativ, există multe modalități de a te pregăti. Poți începe prin a căuta astfel de inițiative în orașul tău sau poți lua inițiativa de a crea astfel de conexiuni intergeneraționale. Cu toții putem contribui la crearea unui viitor mai bun și mai conectat pentru toate generațiile.

Poză preluată de pe Pexels, de Andrea Piacquadio
  1. Trebuie să accepți mortalitatea. Da, este adevărat că viața este o călătorie cu un început, un mijloc și un sfârșit – iar asta trebuie să fie. Dar, știind cum vrei să fii amintit și acționând în consecință, ai șansa să vezi dincolo de iluzia de a rămâne tânăr pentru totdeauna, să plantezi semințe noi, să dăruiești ceea ce ai învățat și să alimentezi speranța în generația următoare.
  2. Pregătește-te pentru o nouă etapă a vieții tale. În loc să fugi de scopul generativ al ultimilor ani, îmbrățișează-l. Ia această etapă a vieții de după jumătatea vieții în termenii ei, ca pe o perioadă cu propria sa integritate – ar putea dura 30 de ani sau mai mult! Merită să-ți petreci timpul pentru a gândi la ceea ce contează cel mai mult pentru tine în această perioadă și să te pregătești pentru un nou curs.
  3. Combină scopul și castigurile. Poate că ai nevoie și îți dorești o combinație între o muncă plătită și un nou scop pe măsură ce te îndrepți spre perioada care se deschide dincolo de anii de mijloc. Caută-ți o carieră de vis sau un al doilea scop pentru a contribui la binele general al societății.
  4. Apropie-te. Fii conștient de alegerile pe care le faci în legătură cu locuința, locul de muncă, activitățile, congregațiile religioase și celelalte locuri în care îți petreci timpul. Este dificil să creezi relații intergeneraționale atunci când ești segregat de vârstă. Așa cum te sfătuiește Marci Alboher, “Adunați-ți prietenii mai tineri cu o răzbunare”.
  5. Ascultă. John Gardner – secretarul pentru sănătate, educație și bunăstare al lui Lyndon Johnson și un antreprenor social remarcabil – obișnuia să vorbească despre cât de ușor și de seducător este să fii interesant. Trăsătura mult mai dificilă, dar mai valoroasă, este să fii interesat. Tinerii își doresc mentori care se concentrează mai mult pe ascultare decât pe vorbire.
  6. Găsește modalități creative de a te conecta. Atât de des, tehnologia este învinuită că îi desparte pe oameni, în special pe tineri și pe vârstnici. Dar există modalități de a folosi tehnologia pentru a te conecta dincolo de distanțe și generații
  7. Știi cum se spune: “Orice ați face, faceți-o cu dragoste”. Cred că asta este valabil și în ceea ce privește plantarea, îngrijirea și lăsarea unei moșteniri generației următoare. Este un proiect uman esențial, dar din păcate l-am neglijat în ultima jumătate de secol. Dar asta nu înseamnă că nu putem face ceva în privința asta! Sarcina noastră este să fim alături de cei care sunt cu adevărat tineri, să îi ajutăm să învețe și să crească alături de noi. Dacă reușim să îmbrățișăm această idee, putem să ne asigurăm că societatea noastră mai bătrână decât tânără va supraviețui și vom aduce fericire și împlinire tuturor. Așa că hai să plantăm, să îngrijim și să lăsăm o moștenire valoroasă generației următoare, cu dragoste și pasiune!
Poză preluată de pe Pexels, de Engin Akyurt

          “Orice ați face, faceți-o cu dragoste.”
Colossians 3:23, BIBLE

Post Tags :

inspiratie, relatii, varsta

Contact

Programeaza-te!